Etusivu    Kauppa    Oppikirjat    Muuta

VirtuaaliEnergia

VirtuaaliEnergia on alakoulun fysiikan opetusohjelma. VirtuaaliEnergiassa opetellaan fysiikkaa kokeellisesti tekemällä mittauksia ja havaintoja erilaisista fysikaalisista ilmiöistä.

Ohjelman käyttäminen

Ohjelman käyttämiseen jokainen oppilas (ja opettaja) tarvitseen oman käyttäjätunnuksen ja salasanan. Nämä luodaan oppilasrekisterin ylläpitosivustolla, jonka käytöstä kouluille on toimitettu erilliset ohjeet. Kun ohjelmaa käytetään oppilaan käyttäjätunnuksella, tietoja oppilaan opintosuorituksista tallentuu oppilasrekisteriin. Kun ohjelmaa käytetään opettajan tunnuksella, suoritukset eivät tallennu muistiin. Opettaja voi tunnuksellaan käyttää myös Opettajan työkalu -ohjelmaa, jonka avulla hän voi seurata oppilaittensa opintosuorituksia.

Kun ohjelma käynnistetään, käyttäjä syöttää käyttäjätunnuksensa ja salasanansa. Seuraavaksi tullaan ohjelman päävalikkoon. Päävalikossa on lista eri osa-alueista, joiden sisältämiä harjoituksia ohjelmassa on. Alla on kuva ohjelman päävalikosta.

VirtuaaliEnergia - Päävalikko

Päävalikosta päästään tutkimaan minkä tahansa osa-alueen sisältämiä harjoituksia napsauttamalla osa-alueen nimeä. Silloin avautuu valitun osa-alueen harjoitusvalikko, josta löytyvät osa-alueen sisältämät harjoitukset. Harjoitustehtävä käynnistetään napsauttamalla sen nimeä. Alla on kuva Liike ja voima -osa-alueen valikosta.

VirtuaaliEnergia - Harjoitusvalikko

Ohjelma sisältää kahden tyyppisiä harjoituksia. Suurin osa harjoituksista on laboraatio-tyyppisiä. Niissä havainnoidaan jotain ilmiötä, kirjataan havainnot ja mittaustulokset ylös ja vastataan asiaan liittyviin kysymyksiin. Ohjelma sisältää lisäksi kaksi oppimispeliä. Niissä opetellaan fysiikkaa hauskasti pelin lomassa.

VirtuaaliEnergia - Laboraatiomerkki Laboraatio-tyyppiset harjoitukset on merkitty harjoitusvalikkoon tällä merkillä.
VirtuaaliEnergia - Oppimispeli Oppimispelit on merkitty harjoitusvalikkoon tällä merkillä.


Harjoitusosiot sisältävät yleensä neljä lomaketta: tehtävä-, työpaja, työkirja- ja teoria-lomakkeen. Lomakkeiden välillä liikutaan harjoitusosion yläosassa olevien painikkeiden avulla.

Tehtävälomakkeella kerrotaan oppilaalle se, mitä harjoituksessa tehdään. Alla on kuva Liike 1 -harjoituksen tehtävälomakkeesta.

VirtuaaliEnergia - Harjoitusvalikko

Työpajassa tehdään havaintoja tai mittauksia johonkin fysiikan ilmiöön liittyen. Käytössä on kaikki tehtävän suorittamiseen tarvittavat mittarit ja laitteet. Alla on kuva Liike 1 -harjoituksen työpajasta.

VirtuaaliEnergia - Työpaja

Työkirjaan kirjataan ylös työpajassa tehdyt havainnot ja mittaustulokset sekä vastataan aiheeseen liittyviin kysymyksiin. Alla on kuva Liike 1 -harjoituksen työkirjasta.

VirtuaaliEnergia - Työkirja

Teoriaosuudesta saa tarvittaessa apua harjoituksen suorittamiseen sekä lisätietoa aiheesta. Alla on kuva Liike 1 -harjoituksen teoriaosuuden yhdestä sivusta.

VirtuaaliEnergia - Teoria

Suoritettuaan harjoituksen kokonaan, oppilas saa harjoitusvalikkoon oikeinmerkin suoritetun harjoituksen kohdalle. Esimerkiksi edellisten kuvien Liike 1 harjoituksen suorittamisesta tulee seuraavanlainen merkintä harjoitusvalikkoon.

VirtuaaliEnergia - Oikeinmerkki

Kun oppilas on suorittanut yhden tai useamman harjoituksen, hän voi tulostaa todistuksen suorituksistaan. Tämä tapahtuu päävalikon tai harjoitusvalikon oikeassa alakulmassa olevasta Tulosta todistus -painikkeesta.

Takaisin edelliselle sivulle


Sivustolla käytetään evästeitä sivuston toimintojen tekniseen toteutukseen.
Evästeiden avulla ei kerätä käyttäjien selaustietoja.